Ukratko o nama

Program rada Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Kantona Sarajevo je zdravstveno-humanog ali i socijalnog karaktera. Naša očekivanja su da se i u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim evropskim zemljama, uspostavi partnerski odnos između dobrovoljnih davalaca krvi, društvene zajednice i transfuzijske službe.

Drugi o nama

Upoznavši se s ljudima i aktivnostima Udruženja DDK KS, uvidio sam da oni imaju vanmaterijalnu logiku. To me prilično iznenadilo, jer stvarni dobrotvorni rad je danas gotovo nestao. Njihovi napori su me i samog potakli na razmišljanje o otuđenosti koje nas je zahvatilo, a zatim me i inspirisalo da pomognem, pa makar to bilo i neznatno. Za svakoga ko ne ostane ravnodušan na trud ovog udruženja, mogu reći da je odgovorio na njihovo pitanje: "Šta mogu učiniti sam za sebe?".
Dževad Pejdah
Vaša crvena rijeka života teče kroz srca mnogih Bosanaca i Hercegovaca, ali i šire. Hvala Vam na svakoj kapi te rijeke.
Hamdija Hasanović

Misija

  • Statistika

    Procenat dobrovoljnog davalaštva krvi u Bosni i Hercegovini se kreće oko 3 %, dok je taj procenat u nekim zemljama razvijene Evrope preko 5 %. Ovu činjenicu uzimamo kao mogućnost da se pitanje broja dobrovoljnih davalaca krvi akteulizira, te poduzmu adekvatne aktivnosti na poboljšanju stanja.

  • Krv

    Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor je čovjek – davalac krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo o dobrovoljnim davaocima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj davalaca krvi, a time i dovoljne količine krvi u zalihama.

Darivanje krvi

Procenat dobrovoljnog davalaštva krvi u Bosni i Hercegovini: 3%

3%

Procenat dobrovoljnog davalaštva u nekim zemljama razvijene Evrope: 5%

5%

Svaka deseta osoba tokom svog života primi jednu ili više doza krvi: 10%

10%

99 od 100 osoba nikada tokom svog života ne bude u prilici da daruje krv: 99%

99%

Kontaktirajte nas

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Kantona Sarajevo

  • +387 (62) 53 25 70
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
  • BiH, 71000 Sarajevo, Valtera Perića 16

UDDK KS Facebook